16
феб

Neoklasicizam u dizajnu enterijera

Šta je neoklasicizam?

Neoklasicizam je oblik umetnosti i arhitekture koji se pojavio u 18. i 19. veku kao reakcija na prethodne umetničke pokrete kao što su barok i rokoko. Inspirisan klasicizmom, ovaj stil koristi elemente antičke grčke i rimske arhitekture za kreiranje elegantnih i prefinjenih prostora.

Neoklasični dizajn enterijera naglašava simetriju i proporciju, a akcenat je na jednostavnim, čistim linijama i neutralnim bojama poput bele, bež i sive. Upotreba prirodnih materijala kao što su mermer, kamen i drvo, kao i visokokvalitetne tkanine doprinose osećaju luksuza i elegancije.

Neoklasični stil enterijera često uključuje velike otvorene prostore i visoke plafone sa ukrasnim rozetama i krunskim lajsnama. Nameštaj u ovom stilu je obično jednostavan i simetričan, sa naglaskom na eleganciji i prefinjenosti. Dekor se obično sastoji od nekoliko ključnih delova, kao što su statue, slike, skulpture i ogledala, pažljivo postavljenih da bi se stvorio uravnotežen prostor.

Neoklasicizam  je i danas popularan i koristi se u luksuznim i klasičnim domovima, hotelima i restoranima. Ovaj stil pruža osećaj elegancije i prefinjenosti i savršen je za one koji žele da stvore klasičan i luksuzan prostor.

Povratak neoklasicizma

Dizajneri enterijera najavljuju povratak neoklasicizma u modu. Prema njihovom mišljenju u ovoj godini akcenat će biti na luksuzu i glamuru što će se ogledati kroz prefinjen nameštaj, drvene detalje, gipsane lajsne kao i ručno tkane tepihe. Naravno, luksuzni dizajn ne mora da bude skup, jer ogromna je razlika između klasičnog glamura i upadljivog pokazivanja bogatstva. Ukoliko želite da vaš dom bude uređen u ovom stilu pretražite antikvarnice, restaurirajte stari nameštaj, ali ne zaboravite da prostor u kome živite prvenstveno mora da bude funkcionalan. I što je najvažnije, naoružajte se strpljenjem. U salonima nameštaja kao i u prodavnicama kućne dekoracije teško ćete naći odgovarajuće komade, tako da morate biti spremni na prepravku i restauraciju dobrog, starog nameštaja.

Tonovi inspirisani prirodom

Ove sezone akcenat je na zagasitim, odnosno tamnijim bojama uglavnom u nijansama koje su inspirisane prirodom. Bez obzira da li ćete odabrati braon, zelenu, sivu ili tamne zemljane tonove budite sigurni da ćete svom prostoru dati notu sofisticiranosti. Bez obzira da li odaberete da akcentujete ceo zid ili se opredelite za veliku zidnu policu u ovim tonovima, nećete pogrešiti.
Koliko god da vam se dopada ovaj trend, morate biti obazrivi, jer nije preporučljiv za prostor sa slabim osvetljenjem. Takođe, ukoliko vam se dopadaju tamnije boje, ali ih iz nekog razloga ne želite u dnevnom boravku, razmotrite mogućnost da ih unesete u spavaću sobu.

Drveni elementi oplemenjuju prostor

Uz tamnije nijanse savršeno se uklapa bogata tekstura drveta. Nećete pogrešiti ukoliko uz taman zid odaberete komade nemeštaja u svetlijim tonovima drveta kako bi se stvorio osećaj dubine. Međutim, ukoliko ste pristalica svetlijih enterijera, bez bojazni možete uneti tople drvene elemente.

Kombinacija metala predstavlja savršen izbor

Da biste svom domu dodali notu sofisticiranosti ne smete zaboraviti na metalne akcente. Uglačano srebro, kao i četkani mesing zahvaljujući očaravajućem sjaju uvek predstavljaju savršen izbor. Nećete pogrešiti čak i ukoliko unesete u dom kombinaciju ovih materijala. Pored toga što izgleda otmeno, pruža i osećaj dinamičnosti u samom prostoru.

Iskoristite detalje od mermera i kamena

Mermerne i kamene ploče su dobro poznat trend u dizajnu enterijera, ali se u poslednje vreme koriste dosta češće nego pre. Ovi materijali su sami po sebi lepi, ali ukoliko ih upotrebite oko okvira vrata ili prozora celokupnom prostoru daju jednu novu notu i deluju veoma osvežavajuće. Ukoliko izaberete ove materijale, morate ih brižljivo održavati. Svaku mrlju koja se pojavi, morate odmah obrisati, jer na mermeru i kamenu fleke lako ostaju, a teško se skidaju.
Povratak neoklasicizma znači povratak na stare, elegantne forme kao i na smele dizajnerske poduhvate. Da li ćete i u kojoj meri prihvatiti ovaj trend zavisi isključivo od vaših afiniteta.

Bez obzira jel ste dizajner enterijera ili ne, složićete se sa konstatacijom da je u ovoj oblasti nemoguće ispratiti svaki trend. Zidne i podne obloge, nameštaj kao i umetnička dela su svakako nešto što se ne menja često, jer iziskuje mnogo novca. Kako se ove godine neoklasicizam ponovo vraća u modu, možete eksperimentisati sa davno zaboravljenim nameštajem i pri tom sami dizajnirati prostor u kome ćete moći da uživate.